Ahşap baskı nasıl yapılır?

Ahşap baskı, bilinen en eski baskı tekniklerinden biridir. 20. yüzyıla kadar birçok sanatçı, sanatsal eserler yaratmak için bu yöntemini kullanmışlardır. Tasarımların kalıba basit malzemelerle kolaylıkla aktarılabilmesi açısından tercih edilirliği artmıştır. Ahşap baskı; düz bir ahşap yüzeye istenilen görselin ya da şeklin aktarılıp ve yüksekte kalacak şekilde oyulup daha sonra mürekkeplenerek basılması mantığına dayanır. 

Ahşap baskı nedir?

Kendine özgü bir teknik ile boyama ve resim yapma yöntemi olarak ifade edilir. En eski yüksek baskı tekniğidir. Birçok zor aşamadan geçen bir sanattır. Ahşap baskı tekniğinde kağıda aktarılmak istenen görüntü, ahşabın gövdesinden düzgün bir alana kazınarak aktarılır. Görselin beyaz kalması istenen kısımları yontularak alçakta bırakılır. Yüksekte kalan aktarmak istenilen görsel mürekkep ile boyanır ve kağıda geçirilir.

Ahşap baskı nasıl yapılır?

Ahşap baskı yapmak istiyorsan eğer, öncelikle görsele karar vermelisin. Daha sonra baskıyı nereye yapmak istediğini bulmalısın. Kağıda mı ya da bir kumaşa mı? Belki dekoratif amaçlı duvara da yapabilirsin. Bir sonraki aşama geniş ve düz bir gövdesi olan bir ahşap bulmak. Eğer minik şekiller çizeceksen, küçük ahşap malzemeler yeterli gelecektir. Ancak büyük görselleri kullanmak istiyorsan, düzgün ve büyük bir ağaç gövdesi gerekli olacaktır. Görseli çizdikten sonra, zemine geçirdiğinde beyaz kalmasını istediğin kısımları, ahşap için özel malzemeleri kullanarak oymalısın ki alçakta kalsın. Daha sonra özel baskı boyalarından kullanarak, merdane yardımıyla ahşabı boyamalısın. Sıra geldi ahşabın üzerindeki görsel aktarmaya. Kumaş ya da kağıdı görselin üzerine serdikten sonra, bir tahta malzeme yardımıyla ovalayarak boyanın iyice aktarılmasını sağlamalısın. Ahşabın dokusu yumuşaktır, ancak ince çizgileri aktarmak zor olabilir. Bu yüzden ahşap baskı yapmak için daha geniş ve büyük görseller seçmelisin.


Whatsapp ile ulaşın